De geschiedenis van Thailand

Het begin van Thailand

In de tijd 1000 voor christus had je niet de landen die je misschien tegenwoordig kent. Er is misschien wel genoeg bewijs om te zeggen dat ze al in dit gebied 20 duizend jaar geleden leefden. Vroeger had je groepen mensen die samenleefde in een gebied voor dat zij weer naar het volgende gebied migreerde. De reden hiervoor is om nieuw land en voedsel te zoeken. Iedereen was dan nog vroeger nomadisch. Het Thaise gebied was bekend om de koper waarvan er veel waren. Tot aan vandaag is Thailand bekend om bijvoorbeeld de koperproductie. Daarnaast was er ook ijzer gevonden rond 500 voor christus. Door de loop van de eeuwen is er een koninkrijk op gesticht, dit koninkrijk heet de Koninkrijk van Funan. Des tijds was dit een van de eerste en sterkste Aziatische koninkrijken. Door de tijden na het Funanse koninkrijk had je ook het Keizerrijk van Khmer. Na de val van het Khmer Keizerrijk en het Koninkrijk van Pagan kwamen er kleinere staten die ook heel rijk zijn geworden. De reden dat dit keizerrijk gevallen is komt omdat er een leider was genaamd Pho Khun Bang Klang Hao. Hij heeft een opstand gestart tegen het Khmer Keizerrijk en daardoor ook het keizerrijk gedestabiliseerd. Hierdoor kon de leider ook zijn eigen koninkrijk opzetten voor de Thaise mensen. Dit was het Sukhothai koninkrijk. Dit koninkrijk werd door historici gezien als het eerste echte Thaise koninkrijk.

Thailand in 1900

Na vele oorlogen is er uiteindelijk een land genaamd Thailand, helaas betekend dit niet dat er een einde is gekomen aan de conflicten. Des tijds had het Verenigde Koninkrijk bezit van India en had je de Franzen die Vietnam in bezit hadden. Het land werd in deze jaren gepest door India die steeds maar oorlogen won. Daarnaast moesten zij vechten tegen Vietnam die ook land wouden hebben in Thailand. Tegen Vietnam hebben ze zich wel goed verdedigt en ze verslagen. Sommige verdragen waren eigenlijk ook wel goed voor Thailand, zoals het Bowring Verdrag. Dit verdrag gaf de Engelse misschien wel wat uit Thailand maar aan de andere kant heeft dit verdrag ervoor gezorgd dat Thailand meer handel kreeg met andere westerse landen en het heeft geleden tot een economische groei in het land. Na dit verdrag begonnen ze met het centraliseren van het land en hebben bepaalde wetten veranderd. Hierdoor is slavernij afgeschaft in Thailand, ook zijn er ministeries opgesteld. Toch zijn de verdragen die in het verleden zijn gemaakt oneerlijk dus wou Thailand hierop vergaderen met de kolonisten. Dit was onsuccesvol verlopen en is er een opstand gekomen tegen de kolonisten.

Thailand en de kolonisten

Na deze opstand die mislukt is kwam er nog een opstand maar deze opstand is door de kolonisten opgezet om de Thaise monarchie om te verwerp. Daarna kwam bijna meteen al de eerste wereldoorlog. Thailand heeft de kant gekozen van de geallieerde om als zij winnen dat zij ook voorwaarden te mogen stellen. De geallieerde hebben ook echt gewonnen en omdat Thailand aan de kant van de kolonisten stonden mochten zij de vrijheid hebben om te taxeren en een paar dingen van de verdragen te vervallen komt, wat heel goed is voor Thailand om meer invloed en macht terug te krijgen. Na de oorlog kwam er nog een revolutie erbij die bloedloos verlopen is. Het doel van de revolutie was om de absolute monarchie en het feodale systeem te beëindigen. Dit bleek toch ook wel iets slecht te zijn economisch, des tijds kwam er ook nog de Grote Depressie dat de prijzen van rijst ook heel erg laat dalen. Hierdoor ging de Thaise economie een hele stap achteruit. Door de slechte omstandigheden kwam er een tegen-revolutie om juist de monarchie terug te krijgen en alles weer zetten zoals het was. dit was niet gelukt en hierdoor en omdat mensen niet tevreden waren met hoe de koning was werd hij uitgezet voor een nieuwe koning die in Switzerland zijn educatie heeft behaald daardoor dat hij wijs genoeg was gezien.

Thailand tegenwoordig

Heel veel opstand en instabiliteit speelde in het Thailand, dit komt allemaal omdat er eerst de Grote Depressie was en dit het land heel erg arm heeft gemaakt. Er was een angst dat er een Communistische overnamen zou komen in het land, dus wouden de extreem rechtse partij er wat aan doen en een militaire coup gestart om hierop tegen te gaan. Deze coup hebben zij dan ook gewonnen. Daardoor werden er dingen verbannen en gecensureerd zoals de media en politici werden gearresteerd. Daarnaast werden mensen die links waren gemarkeerd als een communist en dan ook uitgeroeid, zoals in het bloedbad van het Thammasat Universiteit waar veel linkse en communistische mensen komen te overleiden. Hierna kwamen er meer revoluties en coups die meer of minder strenge regeringen wouden opzetten. Door de steeds dalende stabiliteit kwam er zelfs een crisis in het land en is de economie echt goed aan het dalen. Toch na alle conflicten die door deze tijden heen gaan is er toch stabiliteit gevonden na een laatste coup door het leger en is er nu een militair begeleide democratie. Het leger heeft ook bepaald dat de monarchie meer macht mocht hebben en erdoor reformaties plaatsvond voor de monarchie, dit komt omdat het leger ook pro-monarchisme is. Toch is er nog wel controversie over dit soort democratie omdat er toch nog slechte dingen gebeuren waarvan het heel mysterieus is gemaakt.

Tot slot

Thailand heeft een rijke maar toch treurige geschiedenis waarbij zij eigenlijk nooit echt lang vrede hadden, toch heeft het land zich betwezen dat bij vredige tijden zij heel snel en heel goed voorspoed mogelijk was in het land. Zonder de voorspoed kon Thailand nooit uiteindelijk uit het feodale systeem en zouden zij niet achter gelopen raken met de andere westerse landen.